Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Η κρίση σκοτώνει το σεξ

Η συλλογική ερωτική φαντασίωση των Ελλήνων έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα από την κοινωνική και οικονομική κρίση, που περνά η χώρα μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκολιών που στο παρελθόν ήταν σπάνιες, αλλά και πρακτικών που συνηθίζονται στα χρόνια της εφηβείας και της ανωριμότητας।

Η μείωση της ερωτικής επιθυμίας και της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών στην ,οικονομική κρίση μπορούν να ερμηνευτούν από το άγχος και την ανασφάλεια। Η απώλεια του χρήματος, της βενζίνης δηλαδή της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής, μοιάζει να έχει ως επακόλουθο και την απώλεια του ερωτικού ενδιαφέροντος।

Εξάλλου γνωρίζουμε πως σε όλες τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες, η πτώση του δείκτη γεννήσεων έχει ως βασική ερμηνεία την οικονομική δυσχέρεια.

Η αναστολή αυτή συνοδεύεται από την υιοθέτηση του αυνανισμού ως κύριας διεξόδου οργασμικής ολοκλήρωσης.

Χαρακτηριστικά σε προηγούμενη μελέτη ο αυνανισμός αποτελούσε ‘καθημερινή ενασχόληση’ για το 26% των ανδρών του δείγματος, ενώ σήμερα η δραματική αύξηση της συχνότητας αναστολής εκσπερμάτισης υπερδιπλασιάζει το ποσοστό αυτό (49%)!

Κυρίαρχο συναίσθημα των ανδρών στην περίοδο που παρουσιάστηκε το πρόβλημα ήταν η έντονη ενοχή προς τη σύντροφο και ο φόβος απώλειας του ανδρισμού τους, αφού ο αυνανισμός παρέπεμπε στα χρόνια της εφηβείας τους, που θεωρούσαν ότι πλέον είχε παρέλθει, αφού ξεκίνησε η κανονική (;) σεξουαλική τους ζωή.

Απιστία

Και κάπου εδώ εμφανίζεται και η τάση για απιστία…

Η τάση για απιστία (63%) σε περιόδους οικονομικής κρίσης , έχει σαν ερμηνεία την αντίδραση του ατόμου σε μια θεσμοθετημένη μεν αλλά καταρρέουσα αξία, το γάμο, μέσα στον οποίο όμως πλέον βιώνεται το πρόβλημα πιο συνειδητά και ρεαλιστικά.

Έτσι καταλήγουμε τους τελευταίους 6 μήνες η απιστία να φτάνει στο 48% (35% περιστασιακά και 13% με μόνιμη εξωσυζυγική σχέση) αφού η πίστη σε αυτήν την παραδοσιακή αξία μοιάζει να γίνεται βραχνάς και εφιάλτης γιατί συμπυκνώνει με το πιο δυνατό τρόπο τον ευρύτερο κοινωνικό εφιάλτη της οικονομικής δυσπραγίας.

Αν η συζυγική σχέση, που είναι φορέας μιας ευτυχούς συγκυρίας όταν τα πράγματα πάνε καλά, γίνεται ο καθρέφτης της κρίσης στη σημερινή περίοδο, ο φυσικός άνθρωπος θα αντιδράσει σπάζοντάς τον για να μη δει την άλλη όψη του νομίσματος που είναι η αποτυχία και το άγχος επιβίωσης.

Όσο περίεργο και να φαίνεται το συμπέρασμα αυτό, ότι δηλαδή μια γενική εικόνα κοινωνικής κρίσης μπορεί να επηρεάσει την ερωτική ζωή καταλυτικά, τόσο η ιδιοφυής Προύστια ρήση ότι ‘στον έρωτα αντικατοπτρίζεται η κοινωνία’ μας το επιβεβαιώνει…

Με απλά λόγια αν πέρα από το ατομικό εγώ, το συλλογικό φάντασμα της φυλής (αφροδισιακό των μονάδων) καταρρέει, τότε τα άτομα θα τρομοκρατηθούν, θα πανικοβληθούν και θα χάσουν και το τελευταίο οχυρό του ανδρισμού τους, την κατάκτηση δηλαδή του άλλου φύλου για να οδηγηθούν σε μοναχικές και ασφαλείς πρακτικές των ηδονών με πρωταγωνιστή και θεατή τον ίδιο τους τον εαυτό.

Κόβουν το σεξ οι Ελληνίδες...

Πτώση στο ναδίρ παρατηρείται τον τελευταίο μήνα στη λίμπιντο των ελληνίδων εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και λόγω της συζήτησης για τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

Έρευνα της εταιρείας Μελέτης της Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Alco, διαπιστώνει ότι ποσοστό 72% των γυναικών ανέστειλαν τις ερωτικές τους επαφές, μέσα στον γάμο, κατά την περίοδο της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Ο επικεφαλής της μελέτης, ουρολόγος – ανδρολόγος, Κ. Κωνσταντινίδης, κάνει λόγο για σύγχρονες «Λυσιστράτες», που τιμωρούν τους εαυτούς τους, αλλά και τους συντρόφους τους, απέχοντας από το σεξ. Η επιλογή για αραίωση, ή και αποχή, από τις ερωτικές συνευρέσεις αποτελεί παθητική στάση, που προκύπτει από τις αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις των κοινωνικών μεταβολών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 600 γυναίκες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σε ποσοστό 68% οι ερωτειθείσες δήλωσαν ότι μείωσαν τη συχνότητα των ερωτικών τους επαφών τους τελευταίους μήνες και ποσοστό 40% εξ αυτών αποδίδουν το γεγονός στην αρνητική επιρροή, που είχε στην ψυχολογία τους, η συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Στην ίδια ερώτηση, η αντίστοιχη απάντηση από τους άνδρες, ήταν μόλις σε ποσοστό 26%.

Σημειώνεται ότι 24 στις εκατό γυναίκες δήλωσαν ότι το κυριότερο συναίσθημα, που βιώνουν αυτή την περίοδο, είναι η ανασφάλεια, 27 η απογοήτευση, ενώ μόλις τρεις έχουν ελπίδα για το μέλλον. Γενικά, τα κυρίαρχα συναισθήματα, που προκύπτουν από τις σχετικές απαντήσεις του ερωτηματολόγιου είναι οργή, απογοήτευση, ανασφάλεια και φόβος.

Στην έρευνα συνοψίζεται ότι «σε μια κοινωνία, που το «φάντασμα» της ηδονής περνάει από το καλάθι της νοικοκυράς, η προοπτική μιας επισφαλούς σύνταξης πυροδοτεί τις γυναίκες με άγχος και στεναχώρια, στοιχεία που «ευνουχίζουν» τη χαρά της ζωής και περιορίζουν τον γυναικείο οργασμό».

Η διαπίστωση προκύπτει από τα ποσοστά των γυναικών, που δήλωσαν έλλειψη επιθυμίας για σεξ τους τελευταίους μήνες (51%) και έλλειψη οργασμού, όταν κάνουν σεξ (42%).