Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Μολυσμένα κουνουπιά προκαλούν εγκεφαλιτιδα....Δείτε τα συμπτώματα

Ανησυχία προκαλούν τα έντεκα περιστατικά εγκεφαλίτιδας στην Κεντρική Μακεδονία που πιθανόν οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου ή άλλο παρόμοιο ιό όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που λαμβάνει προληπτικά μέτρα.

Από αυτά δύο έχουν επιβεβαιωθεί και τα άλλα εννέα είναι πιθανά. Η τελική τεκμηρίωση της διάγνωσης εκκρεμεί.

Σημειώνεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου, μεταδίδεται μόνο με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πολλοί ασθενείς, αναφέρει ακόμη το...
ΚΕΕΛΠΝΟ, εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετός και πιθανόν μυϊκοί πόνοι ενώ ορισμένοι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

Όμως ένα ελάχιστο ποσοστό -μικρότερο από 1% και κυρίως ηλικιωμένοι που είναι και η πλέον ευπαθής ομάδα- εμφανίζουν επιπλοκές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καλή πορεία.

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υγειονομικές Περιφέρειες, έχει λάβει μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των περιστατικών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

Επιπλέον, συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις - πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του υπουργείου προς τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

Τέλος, συνιστά τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κλπ.

Επιδημίες του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν εμφανιστεί από το 1996 σε χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ. Αυτή είναι η πρώτη εκδήλωση της νόσου στην Ελλάδα.

Τα κρούσματα σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας και την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

Πρόκειται για μια πάθηση που προκαλείται όταν o ιός εισέρχεται απευθείας στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προσβάλει τον εγκέφαλο ή και τον νωτιαίο μυελό, δημιουργώντας φλεγμονή.

Εξαιρετικά σοβαρή είναι η πρωτογενής εγκεφαλίτιδα, αντίθετα με τη δευτερογενή που μπορεί να ξεπεραστεί ακόμη και χωρίς τη βοήθεια γιατρού. Μακροχρόνια εγκεφαλίτιδα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως απώλεια μνήμης, δυσκολίες στην ομιλία, παραλυσίες, απώλεια όρασης ή ακοής και μυικά προβλήματα, ενώ, αν δεν αντιμετωπιστεί η πάθηση, είναι δυνατό να προκαλέσει αναπνευστική ανακοπή, κώμα ή ακόμη και θάνατο.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι

- Έντονος πονοκέφαλος

- Ξαφνικός πυρετός

- Υπνηλία

- Σύγχυση, φωτοφοβία και αποπροσανατολισμός

- Ζαλάδες, ναυτία και εμετοί

- Τρεμούλιασμα και σπασμοί κατά περιπτώσεις δυσκαμψία στον αυχένα

- Αλλοίωση του επιπέδου συνείδησης