Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Κάπαρη....η θαυματουργή

Η κάππαρη είναι γνωστη σε όλους...Οι Έλληνες την χρησιμοποιούμε για να γαρνίρουμε σαλάτες, από μια κλασική χωριάτικη μέχρι κρητικούς ντάκους.
Η μεγαλύτερη ποικιλία εδεσμάτων που περιλαμβάνουν κάπαρη συναντάται αναμφίβολα στις Κυκλάδες ...όπου κ τη συνάντησα για πρώτη φορά στη φυσική της μορφή...
Μέχρι τότε με ξετρέλαινε η γεύση της...στη θέα της όμως έμεινα έκθαμπη .
Στα δύσβατα μέρη όπου η κάππαρη αφήνεται να ανθίσει, τα λουλούδια της φαντάζουν πανέμορφα...

Ο καρπός της είναι μακρόστενος και παχύς και θυμίζει κάπως σταφύλι, ενώ η υφή του είναι τραχιά και ελαφρώς ινώδης.Τουρσί γίνονται και οι καρποί. Η κάπαρη θεωρείται ορεκτικό και διουρητικό βότανο. Με την κάπαρη αρωματίζεται το λάδι, ξίδι ή βούτυρο, προστίθεται σε τυριά, γαρνιτούρες ή γίνονται τουρσιά και πίκλες.

Στην κάπαρη, επίσης, αποδόθηκαν θεραπευτικές ιδιότητες .
  • Ο φλοιός της ρίζας χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως αρθρίτιδες, ρευματισμοί, πονόδοντοι και σε παθήσεις του δέρματος. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι το φυτό έχει θεραπευτικές αλλά και μαγικές ιδιότητες.
  • τα φύλλα και τη ρίζα του φυτού χρησιμοπιούνταιγια να εξαφανίζονται τα πρηξίματα
  • Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αδυναμίας, ως διεγερτικό της κυκλοφορίας και των αναπνευστικών λειτουργιών.
  • Δίνεται στις έγκυες πριν από τη γέννα για να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα .
  • Σταματά τη διάρροια και τους σπασμούς στο στομάχι και το έντερο, ενώ χρησιμοποιείται και κατά της ανικανότητας.
  • Τέλος, χρησιμοποιείται στα τσιμπήματα από σφήκες και στα δαγκώματα φιδιών .

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Παγκοσμίως, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος σε γυναίκες κάτω των 45 ετών και προσβάλλει τον τράχηλο της μήτρας.

Ο τράχηλος
Ο τράχηλος είναι το κατώτερο στενό τμήμα της μήτρας. Έχει ένα μικρό άνοιγμα προς τον κόλπο, που επιτρέπει να περνάει το αίμα της εμμήνου ρήσεως. Εκτός από το να επιτρέπει την έμμηνο ρύση, ο τράχηλος της μήτρας λειτουργεί ως φραγμός. Παίζει σημαντικό ρόλο στο να προστατεύει τη μήτρα σας από τις λοιμώξεις. Ο τράχηλος παίζει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του τοκετού, με το να διαστέλλεται και να επιτρέπει έτσι στο έμβρυο να γεννηθεί.

Θέση του τραχήλου

Απεικόνιση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

Ένας υγιής τράχηλος

Απεικόνιση υγιούς γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

Η ασθένεια
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από κάποιους τύπους ενός κοινού ιού που ονομάζεται ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων ή αλλιώς με τα αρχικά HPV. (Human Papilloma Virus). Η ασθένεια περιλαμβάνει παθολογική και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων που σχηματίζουν τον τράχηλο.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού. Οι περισσότεροι είναι τύποι χαμηλού κινδύνου και δεν προκαλούν καρκίνο στον τράχηλο. Ωστόσο, οι τύποι υψηλού κινδύνου (ογκογόνοι) , μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση παθολογικών κυττάρων που, αν δεν θεραπευθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, ακόμη και οι λοιμώξεις από ογκογόνους τύπους μπορεί να περάσουν χωρίς θεραπεία. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις θα παραμείνουν και μέσα σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αυτά τα παθολογικά κύτταρα μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας- συνήθως σε ένα χρονικό διάστημα 10 με 20 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαδικασία αυτή μπορεί να συμβεί πολύ πιο γρήγορα αλλά είναι γενικά αποδεκτό ότι είναι μια ασθένεια με αργή εξέλιξη.

Συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Τα πρώτα στάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτραςσυνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Για αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να διεξάγονται τακτικά τα τεστ Παπανικολάου τα οποία είναι προς το παρόν ο μόνος τρόπος εντοπισμού παθολογικών αλλοιώσεων στα κύτταρατου τραχήλου, οι οποίες αποτελούν τα πρώιμα στάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Αν ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλέσει κάποια συμπτώματα, το πιο συχνό είναι αιμορραγία από τον κόλπο, είτε μεταξύ των κύκλων της εμμήνου ρύσεως είτε μετά τη σεξουαλική επαφή. Σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανιστεί ξανά αιμορραγία. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσάρεστη οσμή των εκκρίσεων του κόλπου και πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας, παρότι η αιτία πιθανότατα δεν θα είναι καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Υπάρχουν και άλλες συχνότερες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα.

Ποιος κινδυνεύει;
Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας ότι όλες οι γυναίκες που είναι ή έχουν υπάρξει σεξουαλικά ενεργές κινδυνεύουν να προσβληθούν από λοίμωξη με HPV που είναι η αιτία περίπου του 99% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο κίνδυνος αυτός γίνεται μεγαλύτερος στις γυναίκες μικρότερης ηλικίας και με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Ο συνδυασμός του τακτικού ελέγχου με τεστ Παπανικολάου και του εμβολιασμού σάς προσφέρει αποτελεσματική προστασία στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.