Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΑΠΙΣΤΙΑ.......Γιατί κάποιοι σπάνε τη σχέση τους στα τρία;

 
 Οι άντρες...
Για τους άντρες η απιστία απλώς προκύπτει, παρόλο που µπορεί να νιώθουν πληρότητα στη σχέση τους και να δηλώνουν απολύτως ευτυχισµένοι. Ωστόσο µπορεί να παρουσιαστεί µια ευκαιρία να βρεθούν ερωτικά µε µια άλλη γυναίκα, να νιώσουν σίγουροι πως δεν θα γίνουν αντιληπτοί και να προχωρήσουν στην απιστία. «Ξέρω τι σκέφτεσαι», µου λέει η ∆ρ. Λογοθέτη. «Όχι, στόχος µας δεν είναι να παρουσιάσουµε τους άντρες σαν κτήνη. Αυτό δεν ισχύει. Είναι αλήθεια πως γενικά οι άντρες έχουν ανάγκη από την ερωτική ποικιλία πολύ περισσότερο από τις γυναίκες. ∆εν σηµαίνει όµως πως δεν υπάρχουν πολλοί ακόµη λόγοι που µπορούν να τους οδηγήσουν στην απιστία. Για παράδειγµα, µπορεί η σύντροφός τους να µην τους καλύπτει ερωτικά, να έχει ταµπού στο σεξ και να µην θέλει να εκφραστεί στο κρεβάτι όπως εκείνος θα ήθελε. Έτσι ψάχνει επειγόντως κάποια άλλη για να τον κάνει να νιώσει άντρας. Μπορεί πάλι να νιώθει ένα επικοινωνιακό κενό µε τη σύντροφό του, να τον απασχολούν θέµατα που δεν νιώθει πως θέλει πραγµατικά να τα συζητήσει µαζί της. Έτσι οδηγείται στο να βρει µια άλλη γυναίκα, η οποία πληροί την προϋπόθεση αυτή. Μπορεί πάλι να έχει µια γυναίκα -«µάνα» µε πολύ καταπιεστική συµπεριφορά που τον αντιµετωπίζει σαν µικρό παιδί. Ή να περνάει µια περίοδο έντονου στρες και να νιώθει πως θέλει να εκτονωθεί µε αυτό τον τρόπο. Ακόµη και µια ξαφνική επιτυχία του µπορεί να τον οδηγήσει στη λεγόµενη γυναίκα-τρόπαιο, ένα δώρο για τον εαυτό του».
Οι εξωσυζυγικές σχέσεις των αντρών δεν απειλούν τη µόνιµη σχέση τους παρά µόνο σε ποσοστό 2%. Υπάρχουν βέβαια άντρες που πραγµατικά ερωτεύονται, µπαίνουν ουσιαστικά µέσα στην άλλη σχέση και οδηγούνται στο χωρισµό µε τη σύντροφό τους.

…και οι γυναίκες
Για εµάς πάλι, η απιστία, σχεδόν στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σχετίζεται µε τη σχέση µας µε τον σύντροφό µας. Σίγουρα υπάρχουν γυναίκες που είναι καθ’ έξιν άπιστες, τις περισσότερες φορές όµως νιώθουν κενό στη σχέση τους, πως δεν είναι επιθυµητές, µόνες, πως οι άντρες τους τούς συµπεριφέρονται άσχηµα, υποτιµητικά, τους κάνουν αρνητικά σχόλια για την εµφάνισή τους κ.λπ. Τα συναισθήµατα αυτά µπορεί να εκτονώνονται µε διάφορους τρόπους: κάποιες στρέφουν όλη την προσοχή στα παιδιά τους, άλλες ασχολούνται εντατικά µε κάποια δραστηριότητα για να ξεχνιούνται και άλλες βρίσκουν τον…αντικαταστάτη που θα τους προσφέρει όλα αυτά που νιώθουν πως στερούνται. Συνήθως δεν είναι κάτι που κυνηγούν, έρχεται τυχαία µπροστά τους και βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να εξελιχτεί. Πολλές µάλιστα λένε «πώς µου έτυχε αυτό; Εγώ δεν είχα ποτέ σκοπό να απατήσω τον άντρα µου. Ο άλλος όµως µου προσφέρει όλα όσα µου λείπουν…»
Η σχέση µιας γυναίκας µε έναν άλλο άντρα είναι τις περισσότερες φορές µακροχρόνια, παθιασµένη, ουσιαστική και απειλεί το γάµο ή τη νόµιµη σχέση της. Θα αγαπήσει και θα ερωτευτεί κάποιον άλλον επειδή πρώτα θα έχει νιώσει ένα τεράστιο κενό στη σχέση µε τον σύντροφό της.
«Καλύτερα να µην το ξέρω». Ισχύει;
Ίσως ακούγεται ανατρεπτικό, αλλά είναι αλήθεια. Η απιστία είναι πιο ανώδυνη όταν δεν γίνεται αντιληπτή. Αν αποκαλυφθεί, οι προεκτάσεις της στη σχέση µπορεί να είναι ολέθριες.
Θα το καταλάβω;
Η ερώτηση αφορά κυρίως εµάς τις γυναίκες. Γιατί όχι τους άντρες; Όπως εξηγεί η ∆ρ. Λογοθέτη, οι άντρες πολύ δύσκολα θα καταλάβουν πως η σύντροφός τους τους απατά. Κι αυτό γιατί θα την έχουν ήδη αποµακρύνει σε τέτοιο βαθµό από τη ζωή τους που δεν θα προσέξουν εύκολα τυχόν αλλαγές στη συµπεριφορά της. Επιπλέον, η γυναίκα που απατά τον σύντροφό της ξέρει να «κρύβεται» πολύ καλά, γι’ αυτό και δεν θα γίνει εύκολα αντιληπτή. Ένας τρίτος λόγος αφορά την απουσία ενός καθαρά «γυναικείου» προσόντος από τους άντρες: τη διαίσθηση. Οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να «µυρίζουν» την απιστία και να νιώθουν πως κάτι δεν πάει καλά. Επιπλέον βλέπουν τα σηµάδια, προσέχουν τις αλλαγές επειδή ενδιαφέρονται, ασχολούνται και λαχταρούν τον σύντροφό τους.
Η σχέση µιας γυναίκας µε έναν άλλο άντρα είναι τις περισσότερες φορές µακροχρόνια, παθιασµένη, ουσιαστική και απειλεί το γάµο ή τη νόµιµη σχέση της. Θα αγαπήσει και θα ερωτευτεί κάποιον άλλον επειδή πρώτα θα έχει νιώσει ένα τεράστιο κενό στη σχέση µε τον σύντροφό της.
Ποια είναι τα σηµάδια;
Οι ενδείξεις είναι δεκάδες. Οι συχνότερες όµως είναι οι εξής: ο άντρας αποµακρύνεται, λείπει, η σύντροφός του δεν τον βρίσκει εύκολα, δεν έχει ποτέ χρόνο και διάθεση, δεν θέλει να κάνουν πράγµατα µαζί. Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί και αυτό ένδειξη πως υπάρχει τρίτο πρόσωπο, καθώς µπορεί να χτυπάει αργά το βράδυ ή να το κλείνει όταν είναι µαζί µε τη σύντροφό του.
Με απατά.
Να του πω ότι το ξέρω;

Η αλήθεια πρέπει να αποκαλυφθεί χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν η γυναίκα δεν πει στον σύντροφό της ότι το ξέρει, οδηγείται σε αγχώδεις, ακόµη και καταθλιπτικές συµπεριφορές. Τα λάθη που συνήθως κάνουν οι γυναίκες που µαθαίνουν ότι ο σύντροφός τους τις απατά και που µπορούν τελικά να αποβούν εις βάρος τους είναι:
1. Μιλούν σε φίλους και συγγενείς ανοιχτά για την απιστία του συντρόφου τους, ξεχνούν όµως ότι υπάρχει πάντα το ενδεχόµενο να φτιάξουν τα πράγµατα και ότι µετά θα πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους επιστρέφουν σε εκείνον. Γι’ αυτό πρέπει να επιλέξουν ένα ή δύο πολύ κοντινά τους πρόσωπα για να µοιραστούν το πρόβληµα.
2. Πολλές γυναίκες, µόλις ανακαλύψουν πως ο σύντροφός τους τις απατά, ξεκινούν ένα κρυφό κυνηγητό της «άλλης» κάνοντάς της απειλητικά τηλεφωνήµατα ή ακολουθώντας τον σύντροφο τις ώρες που λείπει. Μια γυναίκα µπορεί βέβαια να ξέρει ποιο είναι το πρόσωπο αυτό, αλλά µέχρι εκεί.
Στην απιστία το ένστικτο της γυναίκας
είναι ένας από τους σηµαντικότερους δείκτες. Το 85% των γυναικών που υποψιάζονται ότι
ο σύντροφός τους τις απατούσε έχουν δίκιο.*
Πώς να του το πω;
Πολλές γυναίκες κλείνουν τα µάτια στην απιστία του συντρόφου τους, ακόµη και όταν είναι απολύτως σίγουρες πως συµβαίνει. Προτιµούν να ακούσουν από εκείνον το ψέµα, ακόµη και αν γνωρίζουν πως υπάρχει τρίτο πρόσωπο, γι’ αυτό και τον ρωτούν αν «υπάρχει άλλη».
Η απάντηση όµως σε αυτή την ερώτηση δεν µπορεί να είναι άλλη από «όχι». Ελάχιστοι άντρες επιλέγουν να πουν την αλήθεια. Ο σωστός τρόπος αντιµετώπισης λοιπόν είναι η γυναίκα να δηλώσει το πρόβληµα χωρίς ίχνος αµφισβήτησης.
«Τα ξέρω όλα. Παραδέξου το». Έτσι ο άντρας δεν έχει περιθώριο να αρνηθεί και η σχέση περνάει στο επόµενο στάδιο.
Η σκέψη είναι απιστία;
Όχι, η σκέψη δεν είναι απιστία. ∆εν υπάρχει γυναίκα ή άντρας που να µην έχει φαντασιωθεί κάποιο άλλο πρόσωπο πέρα από τον/τη σύντροφό του. Από τη φαντασίωση µέχρι την πράξη όµως η απόσταση είναι πολύ µεγάλη.
Η επόµενη ηµέρα. Χωρίζω;
Η πρώτη σκέψη που περνάει από το µυαλό του απατηµένου συντρόφου είναι ο χωρισµός. Αποτελεί όµως και την ενδεδειγµένη λύση; ∆εν υπάρχουν κανόνες που να ορίζουν αν κανείς πρέπει τελικά να χωρίζει ή όχι. Κάθε περίπτωση απιστίας είναι µοναδική. Σίγουρα όµως µια σχέση είναι καταδικασµένη αν ο σύντροφος που απατά συνεχίζει να διατηρεί τη σχέση και δεν παραδέχεται πως απιστεί. Σε αυτή την περίπτωση η εµπιστοσύνη καταρρακώνεται και δεν υπάρχει ελπίδα να λυθεί το πρόβληµα. Επιπλέον, δεν υπάρχει γυρισµός όταν η απιστία αποτελεί το τελευταίο στάδιο µιας µακροχρόνιας ψυχολογικής κακοποίησης. Έχουν δηλαδή προηγηθεί πολλά συναισθηµατικά τραυµατικά χρόνια για τον άνθρωπο που έρχεται αντιµέτωπος µε την απιστία και αυτή είναι απλώς το «κερασάκι στην τούρτα» που επικυρώνει και το τέλος της σχέσης. Αν όµως έχει αποδεχτεί την απιστία και ο σύντροφος έχει τη διάθεση να αποκαταστήσει τη σχέση, καλό είναι να δοθεί χρόνος. Κάποια ζευγάρια καταφέρνουν να βάλουν πίσω τους το θυµό και το αίσθηµα προδοσίας και ξαναβρίσκονται αντιµετωπίζοντας την απιστία σαν ένα ταρακούνηµα της σχέσης τους.
Το ποσοστό των αντρών και των γυναικών που απιστούν είναι το ίδιο, αγγίζοντας και στις δύο περιπτώσεις περίπου το 70%.
Μπορώ να το προλάβω;
Ακόµη και αν όλα στη σχέση κυλούν τέλεια και η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού βρίσκεται στο ζενίθ της, η απιστία δεν µπορεί να προληφθεί. Αυτό που πρέπει να επιδιώκετε είναι να συζητάτε µεταξύ σας. Οι µακροχρόνιες σχέσεις είναι δύσκολες και µε το πέρασµα του χρόνου αποκτούν πολλές φορές µια γεύση… ναφθαλίνης. Γι’ αυτό πρέπει να ασχολείστε και οι δύο καθηµερινά και να την χτίζετε χωρίς να επαναπαύεστε για πολύ.
Φταίω;
Αυτός που απιστεί είναι αυτός που έχει και την ευθύνη των πράξεών του. Πολλές γυναίκες σκέφτονται: «Έχω παχύνει, έχω ρυτίδες, έχω κυτταρίτιδα, γι’ αυτό µε απατά». Αυτό όµως δεν ισχύει. Ακόµη και οι οµορφότερες γυναίκες έχουν πέσει θύµατα µιας τέτοιας συµπεριφοράς. Τέτοιου είδους λόγοι δεν είναι αρκετά δυνατοί για να οδηγήσουν έναν άντρα να απατήσει τη σύντροφό του.
3 πράγµατα που πρέπει να ξέρεις*
• Αν ο σύντροφός σου δεν δείξει µεταµέλεια, δεν συνειδητοποιήσει τον πόνο που προκάλεσε ή συνεχίσει να προστατεύει την ερωµένη του, η σχέση δεν µπορεί να αποκατασταθεί.
• Αν θέλεις να χωρίσεις, µην χάσεις χρόνο στην εκδίκηση. Εκδίκηση δεν είναι να συνεχίσεις να ασχολείσαι µε τον άνθρωπο που σε απάτησε, αλλά να τον ξεπεράσεις και να ζήσεις ευτυχισµένα.

προβλήματα στον οργασμό....

Τα  προβλήματα οργασμού αφορούν τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η γυναίκα  να φτάσει στην «κορύφωση». Οι διαταραχές του οργασμού αναφέρονται στην αδυναμία οργασμικής κορύφωσης της γυναίκας που μπορεί να είναι κλειτοριδική (μέσω του ερεθισμού της κλειτορίδας κατά τη σεξουαλική επαφή ή με το χέρι) ή/και κολπική (κατά την σεξουαλική πράξη).
 
Η απουσία οργασμού πυροδοτεί άγχος στη γυναίκα, η οποία ανησυχεί για τις σεξουαλικές της επιδόσεις. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που μια γυναίκα χρεώνει αυτήν της την αδυναμία στην αδιαφορία του άντρα να την φέρει σε οργασμό, κατηγορώντας τον ότι νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του, προκαλώντας καυγάδες και εντάσεις στο ζευγάρι.
 
Τι μπορεί να φταίει;
 
Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν μια γυναίκα στο να έχει δυσκολία στον οργασμό είναι κυρίως ψυχολογικοί. Σημαντικό ρόλο παίζει το πώς νιώθει με το σύντροφό της, πόσο άνετα και αποδεκτή νιώθει μαζί του, καθώς και πόσο θεωρεί ότι του προκαλεί ερωτική έλξη.
 
Καθοριστικός παράγοντας είναι η συνεχής αποδοχή που λαμβάνει η γυναίκα από το σύντροφο της. Βέβαια, ιδιαίτερης σημασίας στο κομμάτι αυτό είναι και πως η ίδια νιώθει με την εξωτερική της εμφάνιση, όπως αν θεωρεί ότι έχει παραπάνω κιλά ή δεν έχει τις επιθυμητές αναλογίες.
 
Επίσης, το άγχος ή κάποια ψυχολογική διαταραχή μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας. Όσον αφορά στο άγχος, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που μπορεί να εγκλωβίζονται σε μία αγωνία αυτοπαρατήρησης στο σεξ, που στην ουσία τις δυσκολεύει στο να φτάσουν σε οργασμό.
 
Άλλες περιβαλλοντικές και κοινωνικές καταστάσεις, όπως απώλεια αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο, απώλεια εργασίας μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά. Επιπλέον, το τι αντιλήψεις έχει η γυναίκα γύρω από το σεξ είναι πιθανό να παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο ευχάριστα νιώθει στο σεξ και πόσο εύκολα κορυφώνει.  

Η αντιμετώπιση
 
Η σεξουαλική υγεία της γυναίκας είναι  πραγματικά ένα κεφάλαιο πρωταρχικής  σημασίας για την αρμονική της  λειτουργία, τόσο βιολογικά όσο και  ψυχικά. Είναι αξιοσημείωτο ότι η  γυναίκα πλέον λαμβάνει σοβαρά υπόψη  της την σεξουαλική ομαλή λειτουργία της, καθώς αυτή επηρεάζει όχι μόνο στην καθημερινή ιδιωτική της ζωή, αλλά και στις διαπροσωπικές της σχέσεις. Η αντιμετώπιση των σεξουαλικών της προβλημάτων είναι εφικτή και περιλαμβάνει, αφενός γυναικολογική εκτίμηση, όσο και ψυχολογική παρέμβαση, είτε ατομικά είτε με το σύντροφό της.